Sähköntuotantoa Sähköntuotantoa
auringosta?

Aurinkosähkön pientuottajan opas

Vatajankoski Sähköverkon alueella sinun on mahdollista liittää verkkoon omaa aurinkosähkön pientuotantoa. Voit kytkeä sen olemassa olevaan sähköliittymään kytkentäluvallamme, ellei sähköverkkoa tarvitse tätä varten erikseen vahvistaa. Tällä sivulla tarjoamme perustietoa tuotannon aloittamiseen.

Aurinkopaneelien asennus
Asennuksen suorittavat sähköalan ammattilaiset.

Oman aurinkosähkön pientuotannon aloittamisesta tulee ilmoittaa, jotta voimme mitata tuottamasi sähkön määrän ja pitää huolta turvallisuudesta verkon mahdollisissa vikatilanteissa. Jos olet suunnittelemassa järjestelmää, joka on teholtaan suurempi kuin 8 kWp, ota yhteyttä meihin varmistaaksesi sen liitettävyys. Lyhenteellä kWp tarkoitetaan kilowattipiikkiä, eli järjestelmän huipputehoa.

Aurinkosähkön pientuotannon aloittaminen

1) Suunnittele järjestelmäsi mitoitus. Arvioi sähkön tuotantomääräsi ja vertaa sitä sähkön tarpeeseesi.

2) Valitse järjestelmän asennuspaikka jossa on sopiva ilmansuunta. Pyri valitsemaan sellainen kohta, jossa ei ole varjostavia puita tai muita esteitä, jotka voisivat alentaa merkittävästi tuotantoa.

3) Tilaa laitteisto ja asennus pätevältä sähköalan ammattilaiselta.

4) Laitteiston asentaja tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan, joka sinun tulee säilyttää.

5) Täytä pientuotannon yleistietolomake ja lähetä se meille osoitteeseen tekninen.neuvonta@vatajankoski.fi.

6) Saat meiltä käyttöönottoluvan ja tuotannon käyttöpaikkatunnuksen tekstiviestillä ja vahvistusilmoituksen kirjeitse.

7) Solmi sopimus ylijäämäsähkön myynnistä haluamasi sähkönmyyjän kanssa.

8) Aloita aurinkopaneeleillasi sähkön pientuotanto.

Ohjeistuksia:

Pientuotannon tekniset vaatimukset

Tuotannon liittäminen jakeluverkkoon

Tässä vielä Vatajankoski Sähköverkon hinnastot ja ehdot.

Ylijäämäsähkön myynti ja netotus

Kun aurinkopaneelisi tuottavat ylijäämäsähköä, voit myydä sen haluamallesi sähkönmyyjälle, jonka kanssa sinun tulee solmia sopimus myynnistä. Meiltä saat tätä varten tarvittavan käyttöpaikkatunnuksen. Pientuottajana sinun on hyvä muistaa, että verkkoon syötetystä sähköenergiasta saatavat myyntitulot eivät sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta. Ne voivatkin muodostaa suuren osan kokonaishinnasta, jonka itse maksat käyttämästäsi verkkosähköstä. Ota tämä huomioon arvioidessasi sähkön myyntisi mahdollista tuottoa.

Netotus tarkoittaa verkosta otetun ja verkkoon syötetyn sähkön laskemista yhteen tietyn mittausjakson aikana. Kun tuotat ja käytät sähköä samanaikaisesti, tuottamasi sähkö vähentää ostamasi sähkön määrää.

Jos paneelisi tuottavat tunnin aikana 5 kWh ja kulutuksesi on samassa ajassa 3 kWh, netotuksen jälkeen kulutus on 0 kWh ja tuotantosi 2 kWh.

Esimerkki netotuksen laskemisesta

Huomioitavaa 50 kW tai sitä suuremman laitteiston kohdalla

Alan ohjeistuksen mukaisesti taajuuden muutosnopeuden tunnistavaa suojalaitetta saa käyttää vain alle 50 kW voimalaitoksen suojauksessa. Jos tuotantolaitteesi on yli 50 kW, varmistathan asian laitetoimittajaltasi.

50kW tai sitä suuremmissa laitteistoissa pitää aina käyttää keskitettyä suojausta.


Jäikö aurinkosähköstä vielä kysyttävää? Ota yhteyttä tekniseen neuvontaamme 02 5782 5301.